Västgøtaspets

På denne side kan du finde billeder, erfaringer og information om Västgøtaspets hunderace. Du kan også tilføje dine egne erfaringer om Västgøtaspets.

Västgøtaspets fotos

Västgøtaspets

Västgøtaspets kommentarer

Her er, hvad læserne sagt om Västgøtaspets. Skriv en kommentar om hunderacen.

Västgøtaspets siger: Västgøtaspets er hårdføre, sej, modig og livlig. Det er altid årvågen og opmærksom, og helt uafhængigt. De lykkeligste udendørs og har brug for masser af motion. Racen anses for at være super omkring børn.

Västgøtaspets derfor betragtes som en Spitz, på trods af den store lighed med den walisiske Corgi. De er nære slægtninge, men västgötaspetsen er oprindelsen af Corgi eller måske omvendt, ingen kender noget om. racen er oprindeligt en gård hund, hvis primære opgave var at fodre og passe dyrene. Nogle hævder, at det skal dæmme op for vikingetiden eller endda før, men dette næppe betyder nøjagtighed og mangler dokumentation. Hvor gammel er det derfor ikke kendt, men sandsynligvis var slags formet det hele før 1800.

Den første racestandard var klar alt i 1943, under navnet svenske Herder (hyrde). Før den tid er ikke refreanser at hverken en race navn eller en type navn. Racen blev anerkendt af den svenske Kennel Klub i 1948, efter den svenske grev Björn von Rosen og Karl-Gustaf Zetterstén havde lagt en stor indsats for at bevare den. I 1953 racen navn til at erstatte västgøtaspets. Nogle hunde vil være blevet sendt til Storbritannien i 1974, men racen er stadig sjælden uden for Sverige.

Västgøtaspets er en lang og kortbenede Spitz. Hovedet er temmelig lang, og kileformet, næsten Foxy. Skallen er næsten flad og næsepartiet lidt firkantet. Tydeligt markeret stop og stramme læber. Ørerne er mellemstore, spidse og opretstående. Halsen er muskuløs og lang. Brystet er lang og dyb, ribben godt afrundet. Skæringspunktet er bred terræn kort og skarp, let optrukken buklinjer. Vandret, muskuløs ryg. Kort, muskuløse ben og stærke knogler med ovale poter og kraftfulde poter. Halen kan være både kort (såkaldt stubben hale) og lang og bæres direkte i spinale niveau.

Pelsen er medium lang, stiv, kompakt og vandtæt. Korte ben på siderne, ikke længere rundt om halsen, brystet og benene tilbage dækker. Tæt og blød underuld. Farven er normalt grå, buff, og rødlige grå gyllengrå med mørkere hår på ryggen, dele af hals og hoved. Lysere aftegninger på næseparti, hals, bryst, mave, lår, haser og poter. Små, hvide aftegninger er tilladt.

Hannerne er ca. 33 cm i skulderhøjde og vejer normalt 13-15 kg. Hunnerne er ca. 31 cm i skulderhøjde og vejer normalt 11-13 kg.
18.04.2012

Nogle flere hunderacer

Dem, der læste om Västgøtaspets tror også at disse hunderacer var interessant.