Norrbottenspets

På denne side kan du finde billeder, erfaringer og information om Norrbottenspets hunderace. Du kan også tilføje dine egne erfaringer om Norrbottenspets.

Norrbottenspets fotos

Norrbottenspets

Norrbottenspets kommentarer

Her er, hvad læserne sagt om Norrbottenspets. Skriv en kommentar om hunderacen.

sikka siger: Norrbotten Spets er formentlig en meget nær slægtning med Finsk Spids, og ligner meget gerne norsk søpapegøje hund. Da typen er formentlig meget gammelt, men som en særskilt race af hunde er meget yngre. I det nordlige Sverige, hvor denne hund var den mest populære, blev det også kendt som hushund i fortiden.

Racen var renavlet i det første tiår efter 1900, når en løjtnant Kantzov skulle have taget særlig interesse i denne lille jagthund. Han skriver i 1911 et brev til den svenske Kennel Klub og siger, at han har siden 1907 har noteret ned alle detaljer "Norrbottens fågelhund" og tilføjer med et forslag til racens standard. I 1912, kan man se fra den svenske kennel klub blad, at det blev givet 100 millioner af arbejde at gøre "Norrbottens fågelhund" til en hund. Alt på det tidspunkt var den oprindelige hushunden meget sparsomme i antal, på trods af, at de halvtreds år, før havde været helt almindelig i mange dele af det nordlige Sverige og Finland.

Kantzovs arbejde førte til både en racens standard og fuld anerkendelse af racen, men meget mere var der ikke. I 1947 blev racen er derfor fjernet fra Kennel Klubs register, i alle nye hunde var blevet registreret eller kendt avl siden 1936. Racen var derfor i 1948 anses for at være uddød.

Mod slutningen af 1950'erne, var det imidlertid en ændring på dette, da overjægermester Stig Onnefelt flyttede til Pajala. Han opdagede, at der stadig var disse hunde omkring gårdene, og begyndte en ambesiøst arbejde med at genskabe racen gennem 1960'erne. I 1963 var i stand til at have en separat fågelhundssektion under Norrbottens Älghundsklubb at hjælpe med denne indsats. Bestræbelserne på at skabe en ny standard for racen blev lavet af Onnefelt, der selv var kropsbygning dommer, og Rune B. Samuelsson. I 1967 blev den første specialitet klub dannet under navnet Special klub for Fågelhundar skaller, og racen anerkendt af SKK.

Racen er ikke særlig udbredt i nogle steder. I Norge blev dannet en speciel klub for racen i 1985. Race klub omfatter både Finsk Spids og Norrbotten peak.

Udseende, anatomi og fysik

Norrbotten Spets er en lille firkantet Spids med stor arbejdskapacitet og udholdenhed. Hovedet er tør, kraftfuld, kileformet. Skallen er let hvælvet, stopper godt, men moderat udviklet næseparti spidst. Øjnene er mørke, ørerne af medium størrelse, pegede og stift opretstående. Kort og kræft hals. Veludviklet dybt bryst og lidt optrukken. Bred, kort lænd. Muskuløse ben og små kompakte fødder. Halen er sat høj, og der løst oprullet på den side af låret.

Pelsen er kort, tæt og hårdt. Nice og blød underuld. Alle farver og farvekombinationer er tilladt, mest ønskede grundfarve er hvid med brune eller rødlig-brun til brune aftegninger.

Hannenen er ca. 43-47 cm i skulderhøjde og vejer normalt omkring 12-13 kg. Hunnerne er ca. 40-44 cm i skulderhøjde og vejer normalt omkring 9-11 kg.

Anvendelse

Norrbotten Spets er en træskal jagthund af Spids-typen. Det har traditionelt været brugt til at jage ryper og urfugl, men det bruges også som en jagthund for små pelsdyr, f.eks. egern og mår. Det kan også anvendes til jagt større spil. Racen har en række andre brugshund kvaliteter, ikke mindst i hundesport. Det er også betragtes som en fremragende familiehund og vagthund.

Lynne og adfærd

Norrbotten Spets er en livlig, aktiv, vedvarende og meget modig hund. Den har en afbalanceret personlighed og er meget sjældent enten bange eller aggressiv, selv om det ofte forskelle, når det kommer fremmede. Det bør også være en stabil god hund for familier med børn, men det kræver en hel del motion for at nyde det maksimale.
18.04.2012

Nogle flere hunderacer

Dem, der læste om Norrbottenspets tror også at disse hunderacer var interessant.